Zidna plesen je nekaj, kar mnogi imamo v kopalnici, v kuhinji (v bistvu v kateri koli sobi, ki je vlažna in ima idealne rastne pogoje za glive). Vendar je veliko takšnih, ki ne naredi popolnoma nič, da bi plesen odstranili ali preprečili njen nastanek. Na žalost smo prišli do točke, kjer plesen skoraj štejemo kot nekaj normalnega, vendar pa takšen odnos resnično lahko vpliva na naše zdravje. Plesen lahko sproži številne zdravstvene težave, zlasti pri otrocih, starejših in tistih s slabšim imunskim sistemom.

Kaj je plesen?

Plesen so mikroskopski glivični organizmi, ki prihajajo v različnih oblikah. Včasih rastejo v zaprtih prostorih zaradi vlage in vlažnih površin. Če ne ostane skrita (na primer za omaro), se lahko pogosto pojavlja kot madež na  stenah, okrog okenskih okvirjih in na drugih občutljivih površinah.

Skrita nevarnost za zdravje

Spore plesni so praktično povsod. Najdemo jih v zraku, v hišnem prahu, v vrtni zemlji in celo na naši koži. Po nekaterih ocenah naj bi obstajalo približno 250.000 različnih vrst plesni, vendar jih približno 100 najdemo v našem bivalnem okolju. Ko presežejo določeno koncentracijo, postanejo nevarne. In to se hitro zgodi, ko se plesen naseli v stanovanju.

Nevidna za oko

Plesen običajno napreduje zelo hitro kot strela izza omar in letvic, ter pogosto v začetni fazi ni vidna s prostim očesom. To je zaradi brezbarvnih niti glivic ali celic, s katerimi se plesen širi. Ko postane opazna kot črn ali obarvan madež, se je zrel plesni organizem že pridno razširil. Plesen se razmnožuje s sporami in izpušča svoje proizvode metabolizma v okolje, ki nato povzročajo tipično zatohel vonj.

Plesen ljubi vlago

In le-te je več kot dovolj v prostorih, v katerih živimo. samo gospodinjstvo treh oseb dnevno proizvede približno 6 do 12 litrov vode v zraku s prhanjem, pranjem in kuhanjem ter od rastlin in hišnih ljubljenčkov. Spalnica je še posebej prizadeta, saj vsaka oseba vsako noč izgubi približno 1/4 litra vode. Večino te vlage prevzame zrak v prostoru.

Ko se zrak ohladi, postane vlažen

Zrak je kot goba: ko se segreje, vpija vlago. Ko se ohladi, izgublja vlago. In topel zrak v prostoru se običajno ohladi na hladnih zunanjih stenah. Ko temperatura stene pade pod 12,6 °C, doseže tako imenovano rosišče. Ohlajeni zrak sprošča vodo, ki se odlaga kot kondenzacija – na enak način kot na steklenici, ko jo poleti vzamemo iz hladilnika.

Od tapete do silikona: Plesen poje vse

Ko plesen naleti na idealne pogoje vlage, uspeva na skoraj vsem, kar najdemo v sodobnih domovih: gosti se na lesu, papirju in kartonu, na tapetah in plastiki, na preprogah in talnih lepilih, in celo na barvi in lakih se živahno množi. Če materiali niso zaščiteni pred napadom gliv z dodatkom proti plesni, ponujajo plesnim idealno hranilo.

Kako odstraniti plesen v stanovanju v samo 3 korakih?

Kako odstraniti plesen

Zaščitna maska pri odstranjevanju plesni

Previdnost: Plesen lahko povzroči alergijske reakcije in slabo zdravje, zato je morda najbolje, da poiščete strokovno pomoč, seveda če imate obsežno težavo s plesnijo na stenah.

Če se lotite manjše površine, se prepričajte, da nosite zaščitna očala, rokavice in masko za obraz, saj je stik s spori škodljiv. Med delom odprite okna in temeljito prezračite prostor.

Površine, ki je napadla plesen, predhodno ne obdelujte.

1. KORAK: Pripravite Mellerud Sredstvo za odstranjevanje plesni:

Kako odstraniti plesen

Gumijaste rokavice so nujna oprema pri odstranjevanju plesni.

Sredstvo oziroma čistilo Mellerud enakomerno razpršite in ga pustite, da najmanj eno uro deluje. Na površinah z obilno rastjo plesni ga pustite dalj časa, npr. preko noči.

2. KORAK: Z mehko krtačo ali gobo površino obdelajte in odstranite morebitne ostanke.

3. KORAK: Na koncu temeljito obrišite z vlažno krpo ali gobo.

4 nasveti za preprečevanje nastanka plesni v stanovanju

NASVET 1: Pravilno prezračevanje

Plesen v stanovanjuGlavni cilj prezračevanja je nadomestiti topel in vlažen zrak v prostoru s suhim, hladnim zrakom od zunaj. Hladnejši kot je zrak, boljše je. Zato je smiselno prezračevati prostore celo ob hladnih deževnih dneh, medtem ko je v vročih poletnih dneh učinek precej manjši. Prezračevalni sunki so idealni. Izklopite ogrevanje, popolnoma odprite okna in pustite, da zrak kroži 5 do 10 minut. Posebej pomembno je veliko svežega zraka po kuhanju in prhanju, ter zjutraj v spalnici, če spite z zaprtimi okni ponoči.

NASVET 2: Pravilno ogrevanje

Kako nastane plesenOgrevanje je drago. Vendar pa prihranek denarja zaradi izklopa termostata ustvarja idealne pogoje za plesen. Če se dom preveč ohladi, postanejo stene in pohištvo preveč hladne, kar spodbuja kondenzacijo in s tem nastajanje plesni. Zaporedno ogrevanje je prav tako tabu: če se topel, vlažen zrak pretaka v hladno spalnico v večernih urah, se vlaga takoj kondenzira na hladnih stenah. Posledica: plesen najde idealne življenjske pogoje.

NASVET 3: Pravilno opremljanje

Kako odstraniti plesenPlesen se najraje skriva za zavesami, stenami omar, ogledali in posteljami tesno ob steni, ker topel zrak centralnega ogrevanja, ki bi lahko ogrel stenske površine, do tam ne prodre. Vedno pustite razdaljo 5 do 10 cm med pohištvom in steno. Zavese ne smejo segati do tal in vgradno pohištvo do stropa mora vedno imeti prezračevalne reže. Zrak lahko nato pravilno kroži.

NASVET 4: Pravilno ukrepanje

Če se je plesen razširila kljub vsem previdnostnim ukrepom, je potrebno hitro ukrepanje – celo le na manjše rasti plesni. Pomembno je, da se poišče in trajno odstrani vzrok: ali plesen povzročajo gradbene pomanjkljivosti, neustrezno prezračevanje ali prezgodnja selitev v novo stavbo? Strokovnjak lahko zagotovi dragoceno pomoč pri iskanju in odpravljanju vzrokov. Enako pomembno je: plesen mora biti vedno popolnoma odstranjena, saj ima uničena plesen in še posebej njene spore enak učinek kot plesen, ki še vedno živi. Plesen ogroža zdravje.

Sredstvo za odstranjevanje plesni
Naroči zdaj >