čistilo
Naroči zdaj >

PLESEN

V STANOVANJU

Dejstva o plesni

Skrita nevarnost za zdravje

Spore plesni so praktično povsod. Najdemo jih v zraku, v hišnem prahu, v vrtni zemlji in celo na naši koži. Ko presežejo določeno koncentracijo, postanejo nevarne. In to se hitro zgodi, ko se plesen naseli v stanovanju.

Nevidna za oko

Plesen običajno napreduje zelo hitro kot strela izza omar in letvic, ter pogosto v začetni fazi ni vidna s prostim očesom. To je zaradi brezbarvnih niti glivic ali celic, s katerimi se plesen širi. Ko postane opazna kot črn ali obarvan madež, se je zrel plesni organizem že pridno razširil. Plesen se razmnožuje s sporami in izpušča svoje proizvode metabolizma v okolje, ki nato povzročajo tipično zatohel vonj.

Plesen ljubi vlago

In le-te je več kot dovolj v prostorih, v katerih živimo. samo gospodinjstvo treh oseb dnevno proizvede približno 6 do 12 litrov vode v zraku s prhanjem, pranjem in kuhanjem ter od rastlin in hišnih ljubljenčkov. Spalnica je še posebej prizadeta, saj vsaka oseba vsako noč izgubi približno 1/4 litra vode. Večino te vlage prevzame zrak v prostoru.

Ko se zrak ohladi, postane vlažen

Zrak je kot goba: ko se segreje, vpija vlago. Ko se ohladi, izgublja vlago. In topel zrak v prostoru se običajno ohladi na hladnih zunanjih stenah. Ko temperatura stene pade pod 12,6 °C, doseže tako imenovano rosišče. Ohlajeni zrak sprošča vodo, ki se odlaga kot kondenzacija – na enak način kot na steklenici, ko jo poleti vzamemo iz hladilnika.

Od tapete do silikona: Plesen poje vse

Ko plesen naleti na idealne pogoje vlage, uspeva na skoraj vsem, kar najdemo v sodobnih domovih: gosti se na lesu, papirju in kartonu, na tapetah in plastiki, na preprogah in talnih lepilih, in celo na barvi in lakih se živahno množi. Če materiali niso zaščiteni pred napadom gliv z dodatkom proti plesni, ponujajo plesnim idealno hranilo.

4 PROFESIANALNI MELLERUD IZDELKI PROTI PLESNI

Sredstvo za odstranjevanje plesni
Naroči zdaj >

8 DOBRIH RAZLOGOV ZA MELLERUD IZDELKE PROTI PLESNI

 • Premium kakovost, dokazana več kot milijon krat.
 • Desetletja izkušenj iz lastnih raziskav in razvoja.
 • Strogi standardi kakovosti, ki jih nadzoruje naša lastna razvojna in laboratorijska ekipa.
 • Diagnoza, nadzor, preprečevanje in zaščita iz enega vira.
 • MELLERUD Sredstvo za odstranjevanje plesni je ÖKO TEST nagradil z oceno „zelo dobro“.
 • Tesnila, varna pred otroki, preprečujejo nevarnosti.
 • Učinkovitost izdelkov so potrdili in odobrili zunanji kontrolorji.
 • MELLERUD izdelki proti plesni ščitijo pred zdravstvenimi tveganji za bolj zdravo notranje okolje.
plesen v stanovanju

PREPREČITE PLESEN Z NASVETI STROKOVNJAKA

NASVET 1: Pravilno prezračevanje

Kako preprečiti nastanek plesni

Glavni cilj prezračevanja je nadomestiti topel in vlažen zrak v prostoru s suhim, hladnim zrakom od zunaj. Hladnejši kot je zrak, boljše je. Zato je smiselno prezračevati prostore celo ob hladnih deževnih dneh, medtem ko je v vročih poletnih dneh učinek precej manjši. Prezračevalni sunki so idealni. Izklopite ogrevanje, popolnoma odprite okna in pustite, da zrak kroži 5 do 10 minut. Posebej pomembno je veliko svežega zraka po kuhanju in prhanju, ter zjutraj v spalnici, če spite z zaprtimi okni ponoči.

NASVET 2: Pravilno ogrevanje

Kako preprečiti nastanek plesni

Ogrevanje je drago. Vendar pa prihranek denarja zaradi izklopa termostata ustvarja idealne pogoje za plesen. Če se dom preveč ohladi, postanejo stene in pohištvo preveč hladne, kar spodbuja kondenzacijo in s tem nastajanje plesni. Zaporedno ogrevanje je prav tako tabu: če se topel, vlažen zrak pretaka v hladno spalnico v večernih urah, se vlaga takoj kondenzira na hladnih stenah. Posledica: plesen najde idealne življenjske pogoje.

NASVET 3: Pravilno opremljanje

Preprečiti plesen

NASVET 4: Pravilno ukrepanje

Plesen se najraje skriva za zavesami, stenami omar, ogledali in posteljami tesno ob steni, ker topel zrak centralnega ogrevanja, ki bi lahko ogrel stenske površine, do tam ne prodre. Vedno pustite razdaljo 5 do 10 cm med pohištvom in steno. Zavese ne smejo segati do tal in vgradno pohištvo do stropa mora vedno imeti prezračevalne reže. Zrak lahko nato pravilno kroži.

Če se je plesen razširila kljub vsem previdnostnim ukrepom, je potrebno hitro ukrepanje – celo le na manjše rasti plesni. Pomembno je, da
se poišče in trajno odstrani vzrok: ali plesen povzročajo gradbene pomanjkljivosti, neustrezno prezračevanje ali prezgodnja selitev v novo stavbo? Strokovnjak lahko zagotovi dragoceno pomoč pri iskanju in odpravljanju vzrokov. Enako pomembno je: plesen mora biti vedno popolnoma odstranjena, saj ima uničena plesen in še posebej njene spore enak učinek kot plesen, ki še vedno živi. Plesen ogroža zdravje.

Vsakdo, ki sodeluje pri odstranjevanju plesni, se mora vedno zavedati naslednjega: spore plesni se razpršijo v zrak ob najmanjšem dotiku. Zato je nujno, da zaščit kožo in dihalne poti z rokavicami in masko. Da se spor plesni po nepotrebnem ne moti, plesni nikoli predhodno ne obdelajte in ne obrišite je, ko je suha, ampak jo vedno obrišite, ko je vlažna po obdelavi s sredstvom za odstranjevanje plesni. Pri sesanju uporabljajte samo sesalnike z ustreznim filtrom in nikoli ne eksperimentirajte z domačimi čistili. Po delu s plesnijo oblačila takoj odnesite v pralni stroj.

4 PROFESIANALNI MELLERUD IZDELKI PROTI PLESNI

Sredstvo za odstranjevanje plesni

Sredstvo za odstranjevanje plesni

Aktivni gel, ki temelji na kisiku, enostavno odstranjuje plesen, glivične tvorbe in madeže zaradi plesni. Sredstvo za odstranjevanje, ki prodre globoko, deluje samodejno in zaradi svoje gelu podobne strukture zelo dolgo časa ostane na površini. Sredstvo za odstranjevanje plesni brez klora in vonja je idealno za spalnice in otroške sobe, kot tudi za kuhinje in shrambe, saj med njegovo uporabo ne nastajajo nevarni dimi ali razgradni produkti. Celo odstranjevanje plesni v omarah in hladilnikih je mogoče brez kakršnih koli zdravstvenih težav. Aktivni gel preprečuje tudi ponovno rast plesni.

Naroči zdaj >
Bio Sredstvo za odstranjevanje plesni

Bio Sredstvo za odstranjevanje plesni

Odstranjuje plesen, rastišče gliv, alg, mahu, madeže plesni, bakterije in trose plesni. Samodejno čisti z aktivnimi kislinskimi snovmi. Brez klora.Nevtralnega vonja. Z vidnim takojšnjim delovanjem. Globinsko in dolgotrajno delovanje.  Primeren je za tapete, omete, zidove, fuge, ploščice, les, kamen, umetne materiale in tekstil. Posebej priporočljiv za dnevne sobe, spalnice in otroške sobe. Dezinficira in odstranjuje tudi bio filme ob armaturah, vodnih odtokih in kabinah za tuširanje.

Naroči zdaj >
Sredstvo za uničevanje plesni

Sredstvo za uničevanje plesni

Plesen nima nikakršne možnosti: MELLERUD Sredstvo za uničevanje plesni zagotavlja temeljito in dolgotrajno uničenje plesni, rast gliv, madeže zaradi plesni in bakterije v domu, savnah in bazenih. Deluje takoj in trajno in odstrani celo trdovratno plesen – na tlakih, spojih, stenah, stropih, fasadah, lesu, plastičnih ali silikonskih fugah. MELLERUD Sredstvo za uničevanje plesni vsebuje klor in zato deluje kot belilo, pa tudi kot dezinfekcijsko sredstvo.

Naroči zdaj >
Zaščita pred plesnijo

Zaščita pred plesnijo

Učinkovito preprečevanje plesni. MELLERUD Zaščita pred plesnijo daje tapetam, ometu, betonu, opekam, apnencu, mavcu, naravnemu kamnu in lesu trajno zaščito proti rasti plesni. Posebej učinkovita je v kritičnih zaprtih prostorih, kot so kleti, sanitarni prostori, kuhinja, spalnica in savna in za slabo prezračevanim pohištvom, omarami, slikami, ogledali in stenskimi oblogami, kjer se hitro naselijo plesni. MELLERUD Zaščita pred plesnijo je brez vonja in se lahko brez obotavljanja uporablja tudi v otroških sobah ter dnevnih sobah in spalnicah. 

Naroči zdaj >

OSTALI NASVETI V BOJU PROTI PLESNI

 • Plesen v stanovanju: Kako odstraniti plesen

  Plesen v stanovanju: Kako pravilno odstraniti plesen?

  Zidna plesen je nekaj, kar mnogi imamo v kopalnici, v kuhinji (v bistvu v kateri koli sobi, ki je vlažna in ima idealne rastne pogoje za glive). Vendar je veliko takšnih, ki ne naredi

 • Nastanek plesni

  Kako preprečiti nastanek plesni?

  Plesen je nekaj, kar mnogi imamo v kopalnici, v kuhinji (v bistvu v kateri koli sobi, ki je vlažna in ima idealne rastne pogoje za glive). Vendar je veliko takšnih, ki ne naredi popolnoma