Plesen je nekaj, kar mnogi imamo v kopalnici, v kuhinji (v bistvu v kateri koli sobi, ki je vlažna in ima idealne rastne pogoje za glive). Vendar je veliko takšnih, ki ne naredi popolnoma nič, da bi plesen odstranili ali preprečili njen nastanek. Na žalost smo prišli do točke, kjer plesen skoraj štejemo kot nekaj normalnega, vendar pa takšen odnos resnično lahko vpliva na naše zdravje. Plesen lahko sproži številne zdravstvene težave, zlasti pri otrocih, starejših in tistih s slabšim imunskim sistemom.

Kaj je plesen?

Plesen so mikroskopski glivični organizmi, ki prihajajo v različnih oblikah. Včasih rastejo v zaprtih prostorih zaradi vlage in vlažnih površin. Če ne ostane skrita (na primer za omaro), se lahko pogosto pojavlja kot madež na  stenah, okrog okenskih okvirjih in na drugih občutljivih površinah.

Spore plesni so praktično povsod. Najdemo jih v zraku, v hišnem prahu v vrtni zemlji in celo na naši koži. Po nekaterih ocenah naj bi obstajalo približno 250.000 različnih vrst plesni, vendar jih približno 100 najdemo v našem bivalnem okolju.

4 nasveti za preprečevanje nastanka plesni

NASVET 1: Pravilno prezračevanje

Kako preprečiti nastanek plesniGlavni cilj prezračevanja je nadomestiti topel in vlažen zrak v prostoru s suhim, hladnim zrakom od zunaj. Hladnejši kot je zrak, boljše je. Zato je smiselno prezračevati prostore celo ob hladnih deževnih dneh, medtem ko je v vročih poletnih dneh učinek precej manjši. Prezračevalni sunki so idealni. Izklopite ogrevanje, popolnoma odprite okna in pustite, da zrak kroži 5 do 10 minut. Posebej pomembno je veliko svežega zraka po kuhanju in prhanju, ter zjutraj v spalnici, če spite z zaprtimi okni ponoči.

NASVET 2: Pravilno ogrevanje

Kako preprečiti nastanek plesniOgrevanje je drago. Vendar pa prihranek denarja zaradi izklopa termostata ustvarja idealne pogoje za plesen. Če se dom preveč ohladi, postanejo stene in pohištvo preveč hladne, kar spodbuja kondenzacijo in s tem nastajanje plesni. Zaporedno ogrevanje je prav tako tabu: če se topel, vlažen zrak pretaka v hladno spalnico v večernih urah, se vlaga takoj kondenzira na hladnih stenah. Posledica: plesen najde idealne življenjske pogoje.

NASVET 3: Pravilno opremljanje

Preprečiti plesenPlesen se najraje skriva za zavesami, stenami omar, ogledali in posteljami tesno ob steni, ker topel zrak centralnega ogrevanja, ki bi lahko ogrel stenske površine, do tam ne prodre. Vedno pustite razdaljo 5 do 10 cm med pohištvom in steno. Zavese ne smejo segati do tal in vgradno pohištvo do stropa mora vedno imeti prezračevalne reže. Zrak lahko nato pravilno kroži.

NASVET 4: Pravilno ukrepanje

Če se je plesen razširila kljub vsem previdnostnim ukrepom, je potrebno hitro ukrepanje – celo le na manjše rasti plesni. Pomembno je, da se poišče in trajno odstrani vzrok: ali plesen povzročajo gradbene pomanjkljivosti, neustrezno prezračevanje ali prezgodnja selitev v novo stavbo? Strokovnjak lahko zagotovi dragoceno pomoč pri iskanju in odpravljanju vzrokov. Enako pomembno je: plesen mora biti vedno popolnoma odstranjena, saj ima uničena plesen in še posebej njene spore enak učinek kot plesen, ki še vedno živi. Plesen ogroža zdravje.

Vsakdo, ki sodeluje pri odstranjevanju plesni, se mora vedno zavedati naslednjega: spore plesni se razpršijo v zrak ob najmanjšem dotiku. Zato je nujno, da zaščit kožo in dihalne poti z rokavicami in masko. Da se spor plesni po nepotrebnem ne moti, plesni nikoli predhodno ne obdelajte in ne obrišite je, ko je suha, ampak jo vedno obrišite, ko je vlažna po obdelavi s sredstvom za odstranjevanje plesni. Pri sesanju uporabljajte samo sesalnike z ustreznim.

Medtem ko je pomembno vedeti, kako preprečiti nastanek plesni, morate vedeti tudi, kako odstraniti plesen, ki je že v vašem domu. Za več informacij kako odstraniti plesen v stanovanju pa si lahko preberete v prispevku Kako odstraniti plesen?.